Weblog: Nieuwtjes

Authentieke elementen: verbouwing Ideaal

Harlingen vroeger

Het is een feit: het zijn allemaal hele oude dames die afgemeerd liggen in de buiten- en binnenhavens van Harlingen. Vaak meer dan honderd jaar, een enkeling, een jonkie, in de negentig.

Toen ze weer in de vaart kwamen, in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw, was het doel van de trotse eigenaar of eigenaresse: “een mooi toegankelijk zeilschip voor mijn gasten maar met behoud van originaliteit”. In het schip moesten wel wat concessies gedaan worden want we wilden toch graag dat onze gasten lekker konden slapen, goed konden douchen en niet op een emmer hoefden.
Maar de buitenkant was voor de liefhebbende schipper; daar leefde men zich uit in een tuigageplan van 1901, een luikenkamp uit 1920, een roef uit 1890……

Er werden zelfs schepen, direct uit de vrachtvaart verkocht, waarvan de oude eigenaar op papier zette wat “niet mocht” als het schip opgebouwd werd tot zeilscharterschip. Geen drie masten, niet paars schilderen, geen opbouw plaatsen zo hoog als een slagroomtaart……………

Maar, zoals overal in de wereld, haalde ook in onze authentieke branche de regelgeving en de veiligheidseisen ons in. Het deed her en der wel pijn om, bijvoorbeeld, zo’n hoge reling op je schip te zetten wat een ernstige “aantasting” was “van je lijnen, van je zeeg”……..zucht…………….. maar, veiligheid staat uiteindelijk toch bovenaan. We zijn er aan gewend geraakt om concessies te doen en probeerden binnen deze, soms pijnlijke, beslissingen, de originele schoonheid van het schip toch zoveel mogelijk tot haar recht te laten komen.

De Ideaal, de Friese maatkast uit onze vloot, gaat toch komende winter, zonder verlies van comfort of in te boeten aan de veiligheidsregels, weer een stukje terug naar de originele schoonheid van 96 jaar geleden.

ArieJan, eigenaar van de Ideaal, gaat deze winter zijn wens uit laten komen en maakt er weer een éénmaster van. Terug naar hoe het was, het kan dus!!

De komende winter houden wij u hier op de hoogte van dit prachtige project.

De ideaal anno 2022

Update november 2022

De ideaal is niet alleen een mast kwijt, de overgebleven mast wordt ook verlengd. Er is hard gewerkt, en 4,77 meter is er tussen gezet. De nieuwe hommer (het puntje van de mast) is er nu ook aan vast gezet. De mast is op het schip gehesen en de verlenging is nu goed zichtbaar (het grijze gedeelte). En hij staat er op! De Ideaal heeft nu 1 mast en is terug gebracht in de originele staat. Nu nog nieuwe zeilen, die perfect op maat gemaakt worden door de zeilmaker.

Update januari 2023

Na de verlenging van de mast, is het tijd voor een nieuwe giek. De giek is de horizontale ligger die aan de mast zit en waar het zeil op ligt. Hij begint als een ruwe boomstam en wordt vakkundig in de juiste vorm geschaafd. De ene kant, bij de mast, wordt achthoekig voor een stevige bevestiging. Het andere uiteinde wordt rond.

Update april 2023

Daar is ze dan! De ideaal vaart met haar nieuwe, enkele, lange mast van de werf naar haar ligplaats. Bíjna klaar voor het nieuwe vaarseizoen, alleen de zeilen moeten er nog op.