Hollandsche Zeilvloot

fun since ’85

The way life should be!

*breadcrumbs*

Nederlands zeilend historisch erfgoed slaat de handen ineen in strijd tegen de ondergang van haar prachtige vloot met de overkoepelende naam: de Hollandsche Zeilvloot.

Nederland heeft de grootste nog varende historische vloot ter wereld en de schepen van Historische Zeilvaart maken hier deel van uit. Hollandsche Zeilvaart is een overkoepelende naam van de ruim 400 traditionele zeilschepen die als zeilende passagiersvaart met schipper in Nederland en in het buitenland varen. In Maart 2020 is de naam Hollandsche Zeilvloot ontstaan na een initiatief van de verschillende boekingskantoren en de HISWA-RECRON, de ondernemersorganisatie voor watersport en recreatie. Ze vroegen hun achterban en enkele andere partijen zoals BBZ en watersportondernemers de handen ineen te slaan om te voorkomen dat de vloot ten onder gaat. En met succes.

Het behoud van de Nederlandse traditionele zeilscheepvaart

Vanuit liefde en passie dragen wij, schippers, eigenaren en rederijen, gezamenlijk zorg voor het behoud van de Nederlandse traditionele zeilscheepvaart. Om ons erfgoed in de vaart te houden nemen we u mee het water op en de natuur in, om te verbinden, te vertragen en vooral om te genieten. Sinds het ontstaan van de vloot in de jaren ‘70 zijn vele schepen van de sloop gered en zonder een cent subsidie weer gerestaureerd en onder zeil gebracht. Door ze geschikt te maken om te varen met betalende passagiers weten de schippers van deze oude vrachtschepen (de oudste is van 1875) in de vaart te houden. Naast de cultuurhistorische waarde van de schepen, is de vloot ook van grote toeristisch-recreatieve en maatschappelijke waarde.

Jaarlijks neemt deze vloot meer dan honderdduizend gasten uit Nederland en haar buurlanden mee naar plekken in Zeeland, op het IJsselmeer, het Wad en naar de wereldzeeën. Op een duurzame manier worden gebieden bezocht waar u zonder deze schepen nauwelijks komt. Juist nu natuur, verbinding, rust en zilte zeelucht zo belangrijk voor onze gezondheid blijken te zijn, is het voortbestaan van de rol die de Hollandsche Zeilvloot daarin kan spelen, van onschatbare waarde.

De Hollandsche Zeilvloot

Om sterk te staan richting de toekomst was er behoefte aan een gezamenlijke en verbindende identiteit. Hollandsche Zeilvloot is sinds maart 2020 de naam waar de zeilende chartervaart in Nederland mee wordt aangeduid.