FAQ

fun since ’85

*breadcrumbs*

Eet de bemanning mee?

De schipper en maat eten met de groep mee van maandag t/m vrijdag. Tijdens de weekenden en feestdagen zorgt de bemanning voor zich zelf, tenzij u dit anders met hun afspreekt.
De schipper van de Oost-Vlieland eet altijd met u mee; zijn privé-verblijf heeft geen eigen keuken.

Is er parkeermogelijkheid in Harlingen?

Rondom het centrum zijn er diverse bewaakte en onbewaakte parkeerterreinen. U krijgt van ons een plattegrond van Harlingen met de plaats waar uw schip ligt. Er is altijd een mogelijkheid om bij het schip te parkeren en uw spullen uit te laden. De bemanning van het schip wijst u daarna graag de dichtstbijzijnde parkeermogelijkheid. Op www.parkerenharlingen.nl vindt u alle informatie over de beschikbare parkeermogelijkheden.

Zijn de schepen toegankelijk voor mindervaliden?

Onze schepen zijn niet speciaal aangepast voor mindervaliden. Dat is door de authentieke bouw niet mogelijk. De meeste mindervalide gasten kunnen echter zonder probleem deelnemen aan een zeiltocht. De kleinere schepen zijn niet toegankelijk voor rolstoelen. Op de grotere schepen is een passagier met rolstoel in principe welkom. Informeer altijd eerst even bij ons over de mogelijkheden om teleurstelling te voorkomen.

Kunnen er meer mensen mee dan in de prijslijst staat aangegeven?

In onze prijslijst staat per schip beschreven hoeveel gasten er toegestaan zijn aan boord. Het is helaas niet mogelijk om extra passagiers mee te nemen. Ieder schip heeft een capaciteit voor dagtochten en een capaciteit voor meerdaagse tochten. In verband met de veiligheid kan deze capaciteit niet overschreden worden.

Is een zeiltocht veilig voor baby’s en kinderen?

De schepen van de SHZH voldoen aan alle veiligheidseisen. Door moderne aanpassingen, zoals relingen, begaanbare trappen en comfortabele zitkuipen is zeilen nu geschikt voor alle leeftijden. De schipper houdt natuurlijk rekening met het feit dat er kinderen of baby’s aan boord zijn. Als er kinderen meekomen, is het belangrijk dat aangegeven wordt hoe oud/zwaar deze zijn. Zij zorgen er dan voor dat dit bij de schipper terecht komt, zodat de juiste zwemvesten aan boord aanwezig zijn.

Zijn er ook zeiltochten voor individuele reizigers?

Bij de SHZH hebben wij ook diverse mogelijkheden voor mensen die alleen of bijvoorbeeld samen met hun partner willen zeilen. U zeilt de tocht dan samen met andere gasten die zich individueel inschrijven. Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met ons kantoor of kijk hier.

Verwacht de bemanning hulp bij het zeilen?

Zeilen op een historisch schip is een stuk gemakkelijker met behulp van de gasten aan boord. Vooral bij het hijsen en strijken van de zeilen is hulp gewenst. Ook tijdens het zeilen zal de bemanning af en toe een beroep op u doen. Natuurlijk is lang niet iedereen de hele dag in touw. Er blijft genoeg tijd over om lekker te luieren aan dek en optimaal te genieten van uw vaartocht.

Kunnen we koken aan boord?

Alle schepen van de SHZH beschikken over compleet uitgeruste keukens. Een professioneel fornuis, een koel/vriescombinatie en een complete keukeninventaris maken het mogelijk om zelf te koken.

Het is ook mogelijk om het eten te laten verzorgen door een cateraar. Bekijk hier de prijzen.

Is het mogelijk om zonder bemanning te varen?

De schepen binnen de vloot van de Historische Zeilvaart worden alleen verhuurd met schipper en maat. Zij hebben alle vereiste papieren en garanderen een veilige overtocht. U hoeft dan ook geen zeilervaring te hebben: de schipper en de maat geven u alle uitleg.

Hoe lang duurt de tocht naar Terschelling?

De lengte van de vaartocht is afhankelijk van het weer, de windrichting en het getij. Meestal duurt de oversteek tussen de vier en zes uur. Indien u op een bepaald tijdstip aan wilt komen, dan kan natuurlijk altijd de motor gestart worden.

Hoe voorkom ik zeeziekte?

Bijna niemand heeft last van zeeziekte op de Waddenzee. Dat komt doordat we altijd tussen de zandbanken doorvaren. Hierop breken eventuele hoge golven en ontstaat er een rustige zee. Mocht u onverhoopt toch zeeziek worden, blijf dan bovendeks en concentreer u op de horizon. In de meeste gevallen voelt u zich dan snel weer beter.

Mag onze hond/huisdier mee op de boot?

Er mogen helaas geen dieren mee aan boord van de schepen. De meeste dieren vinden het schuin varen, het overstag gaan en het soms glibberige dek geen pretje. Ook is het voor het interieur van de schepen niet bevorderlijk als er dieren benedendeks verblijven.

Zijn de bedden opgemaakt en zijn er handdoeken?

Alle bedden zijn voorzien van een matras met hoeslaken en een kussen met kussensloop.

Al het overige linnengoed kunt u zelf meenemen of huren. Klik hier voor de prijslijst.

Wat is geschikte kleding voor aan boord?

Wij raden u aan met alle weersomstandigheden rekening te houden. Luchtige kleding om lekker te zonnen op het dek en warme kleding voor s’avonds en koudere dagen. Neem voor de zekerheid een regen- of zeilpak mee. Kaplaarzen of andere stevige schoenen (liefst met profielzolen) houden uw voeten warm en droog.

Hoe comfortabel zijn de schepen?

Onze historische zeilschepen zijn van alle gemakken voorzien. De schepen zijn ingericht met 1, 2, 3 -en 4-persoonshutten met (stapel)bedden. Iedere hut heeft een wastafel en stopcontact. Er zijn douches en toiletten. Al onze schepen zijn bovendien uitgerust met centrale verwarming.

Kunnen we ook wadlopen naar Terschelling of Vlieland?

Wadlopen  van Harlingen naar  Terschelling of Vlieland is niet mogelijk. Tussen het vasteland en Terschelling en Vlieland zijn de geulen, ook bij laag water te diep om de oversteek te maken.

Droogvallen en een korte wandeling maken op het wad is wel mogelijk. Deze onvergetelijke ervaring duurt totaal zes tot acht uur voordat het water weer genoeg gestegen is om door te varen.

Is het mogelijk om van tevoren de vaarroute te bepalen?

Natuurlijk kunt u altijd uw voorkeur voor een vaarroute en de eindbestemming bespreken met de schipper of de medewerkers op kantoor. De zeilroute is echter nooit helemaal vooruit te plannen. Het getij, de weersomstandigheden en andere nautische factoren, zoals de stremming van een haven maken het soms noodzakelijk om een alternatieve route te kiezen. Op de dag van vertrek stelt u samen met de schipper de uiteindelijke route vast. Wij doen natuurlijk onze uiterste best om uw ideale zeiltocht te realiseren.

Vaart het schip ook uit als het heel slecht weer is?

Alleen bij extreem slecht weer varen de schepen niet uit. Dit heeft te maken met de verzekeringsvoorwaarden. Tot windkracht 7 kunnen de schepen veilig uitvaren. Het komt echter zelden voor dat een schip aan de kade blijft. De wind is namelijk bijna nooit de hele dag kracht 7 of harder.