Historische vakantie in het Waddengebied

fun since ’85

Beleef de Nederlandse oorlogsgeschiedenis tijdens deze historische zeil vakantie

*breadcrumbs*

Historische vakantie op een zeilschip

Beleef de turbulente (oorlogs)geschiedenis van het Waddengebied aan boord van een Oostzeetjalk uit 1893: de Larus. De door de geschiedenis gepassioneerde schipper Tom zal jullie meenemen aan boord van zijn schip langs intrigerende bestemmingen met indrukwekkende verhalen. Tijdens deze geheel verzorgde reis kunt u bovendien zelf helpen om de zeilen te hijsen, ervaring is niet nodig!

U kunt kiezen uit de geheel complete, uitgebreide tocht van een week, of een compacte tocht een midweek. Tussen de activiteiten door is voldoende tijd om te ontspannen of op eigen houtje de bestemmingen te ontdekken.

Het programma van deze historische vakantie in het Waddengebied

Landrot, let op: een schip vaart waar de wind haar brengt. Het onderstaande programma is slechts een voorbeeld. Het exacte programma wordt aan boord pas bepaald aan de hand van het getij.

Bij het ondergaan van de zon wordt u verwacht in Harlingen om aan boord te stappen voor uw verblijfplaats en vervoersmiddel van deze vakantie. Onder het genot van een welkomstdrankje en hapje maakt u kennis met de andere gasten en de crew. De schipper geeft uitleg over het schip, het leven aan boord en de zeilreis waarna u uw intrek in de hut kunt nemen.

De volgende morgen, na een heerlijk ontbijt, verlaat het schip de haven van Harlingen en zeilen we richting de eerste bestemming: Terschelling. De tocht gaat door geulen en langs zandbanken. Onderweg wordt een uitgebreide lunch verzorgd. Na de zeiltocht meert het schip af in de haven van West-Terschelling. Een bezoek aan de Tigerstellung met uitgebreide rondleiding mag natuurlijk niet ontbreken. We vertellen u over het leven op de Waddeneilanden ten tijde van de tweede wereldoorlog. De verschillen tussen Texel en Terschelling zijn groter dan u denkt.

Maar Terschelling heeft meer geheimen, bijvoorbeeld van de Engelse Furie in 1666, die Nederland meer schade toebracht dan de Spaanse Zilvervloot heeft opgeleverd. Met de fiets (huur inbegrepen) verkennen we het eiland om bij highlights zoals het Stryper kerkhof en het Wrakkenmuseum te Formerum de geschiedenis bloot te leggen.

Afhankelijk van het weer wordt de rest van de route uitgestippeld. Hoe dan ook zal het een bijzondere reis worden.

Op Vlieland strekt de Atlantikwall zich verder uit. Maar al veel eerder in de geschiedenis was de Vlieree één van de belangrijkste waterwegen om van de Zuiderzee de Noordzee te bereiken. Texel herbergt de fundamenten van Fort de Schans, waar zowel Willem van Oranje als Napoleon baat bij hadden. Pas op 20 mei 1945 eindigde hier de Tweede wereldoorlog na de opstand van de Georgiërs.

Wanneer we de Waddenzee weer oversteken kunnen we koers zetten naar Kornwerderzand, waar de kazematten van Stelling Kornwerderzand ons moesten beschermen tegen de Duitse inval. Vanaf hier verweerden slechts 225 soldaten zich kranig tegen de Duitse aanval vanaf de Doove balg. Aan de andere kant van de afsluitdijk bevindt zich Den Helder, waar we een bezoek kunnen brengen aan het Marinemuseum, waar als enige plek in Nederland een onderzeeër van binnen te bekijken is. Met Fort Kijkduin en scheepswerf Willemsoord biedt de kop van Noord-Holland een bijzonder uiteenlopende kijk in de geschiedenis.

Waar de wind ons ook mee naar toe neemt, overal is een bijzonder interessante geschiedenis te ontdekken. Op de laatste ochtend wordt vaart het schip weer terug naar de haven van Terschelling, waar u met een koffer vol kennis, ervaring en indrukken weer van boord stapt.

De verzorging

Tijdens deze reis geniet u van volpension. Alle maaltijden en tussendoortjes worden voor u verzorgd door de kok. Eventuele dieetwensen houden wij natuurlijk rekening mee. Water, thee, koffie en melk zijn inbegrepen. Frisdranken, limonade, bier en wijn kunnen per glas tegen schappelijke prijzen worden gekocht.

U verblijft in een hut met stapelbed, spiegel en wastafeltje. Het bed is alvast voor u opgemaakt en er liggen handdoeken voor u klaar. U kunt met één mede-opvarende van hetzelfde geslacht worden ingedeeld in een hut; u kunt ook, tegen een meerprijs, een hut voor uzelf reserveren. Indien u met meerdere personen boekt, delen wij u uiteraard bij hen in. Douches en toiletten deelt u met alle opvarenden. De gezamenlijke ruimte is voorzien van ruime zitgelegenheid, boeken en spelletjes. Op sommige schepen treft u een geluidsinstallatie en/of muziekinstrument aan.

Data en prijzen 2024

De haven van afvaart en aankomst van deze reis is Harlingen.

Data
Vrijdag 26 april 20:00 t/m vrijdag 3 mei 16:00 op de Larus

Prijs
Week: € 690,-
Toeslag 1-persoonshut  € 175,-
U verblijft met maximaal 1 persoon van hetzelfde geslacht uit een ander gezelschap in een hut.

Inclusief fietshuur, toegang tot musea, maaltijden en tussendoortjes, koffie/thee/water, dekbed met beddengoed, handdoekenset. Fris en alcoholische dranken zijn tegen schappelijke prijzen verkrijgbaar. De prijs is tevens inclusief havengelden, touristenbelasting, eindschoonmaak en verzekering van de Garantieregeling Pakketreizen.

N.B. U kunt deze reizen boeken met maximaal 8 personen. Voor meer personen kunt u een schip huren exclusief voor uw gezelschap.

N.B. Afhankelijk van het aantal aanmeldingen behouden wij ons het recht voor om het schip te wijzigen naar een groter of kleiner schip.

Boeken en contact

Heeft u vragen over deze historische vakantie, zeilen of het programma? Neem dan gerust contact met ons op. Onze medewerkers geven graag antwoord op al uw vragen. Heeft u algemene vragen over zeilen met een historisch schip? Lees dan zeker onze veelgestelde vragen en reizigersinformatie.

Voor het reserveren van een reis, meer informatie of een vrijblijvende optie, klikt u op één van de knoppen hieronder. Bellen mag natuurlijk ook.