Ideaal

fun since ’85

*breadcrumbs*

Maatkast Ideaal

Varen met de Ideaal

Ondanks haar zware en stoere uiterlijk heeft het schip bijzonder goede zeileigenschappen. Vooral met flinke wind is de ‘Ideaal’ in haar element. Aan boord van dit schip geniet een ieder ongetwijfeld van een ideale zeiltocht! Door de geringe diepgang is de Ideaal geschikt voor verschillende vaargebieden.

Geschiedenis

Deze robuuste Friese maatkast is uniek in de vloot en heeft een rijke historie. Zo werd zij in 1926 speciaal “op maat” gebouwd om precies in de sluisjes van de Friese binnenwateren te passen. Dit wil zeggen zonder bouwtekening. Haar geringe diepgang zorgt ervoor dat de Ideaal zowel het Wad als het IJsselmeer gemakkelijk bezeilt, maar ook een tocht door de Friese binnenwateren behoort tot de mogelijkheden. Schippers die vroeger een maatkast konden laten bouwen, behoorden tot de rijkeren. Bij de bouw werd zelfs in die tijd al aan een wc gedacht. Dit vonden ze vroeger maar een overbodige luxe. Nadat ergens in de jaren ’80 een tweede mast is toegevoegd om het schip “beter verhuurbaar” te maken als charterschip, is ze in 2023 weer teruggebracht naar de originele staat met één mast. Bekijk hier foto’s van deze verbouwing.

Voorzieningen op de Ideaal

Van buiten is de Ideaal nog altijd geheel authentiek met haar luikenkappen en strijkbare mast. Het schip is 31,5 meter lang en 6,25 meter breed. De Ideaal biedt plaats aan 35 daggasten en slaapplaats voor 28 gasten in 1 vierpersoonshutt, 2 driepersoonshutten en 9 tweepersoonshutten, allen met eigen wastafeltje met warm water. Voor hen zijn 2 wc’s en 2 douches aanwezig.

Het benedendek is sfeervol ingericht en heerlijk ruim en comfortabel. De kombuis biedt de kok een 6-pits fornuis met oven en koelvriescombinatie. Bovendeks bevindt zich een zithoek.

Overzicht van voorzieningen op de Ideaal

 • Kombuis:
 • 6-pits gasfornuis
 • Barbecue
 • Koelvriescombinatie
 • Koffiezetapparaat (filters zijn aanwezig) en waterkoker
 • Kookgerei en servies voor alle gasten
 • Gemeenschappelijke ruimte:
 • Radio-cd-speler / met USB
 • Binnenspeelgoed en buitenspeelgoed
 • Bibliotheek
 • Centrale verwarming in het gehele schip
 • Reddingsvesten en kinderreddingsvesten

Vaargebied

Met de Ideaal kunt u uitvaren naar de Waddenzee en het IJsselmeer. De afvaarthaven van de Ideaal is Harlingen.

Huidige Positie
Wilt u weten waar de Ideaal zich op dit moment bevindt? Klik dan hier.

Huurprijzen 2024

Week 8600
Midweek ma. 10u – vr. 16u of zo. 20u – vr. 9u 5500
Weekend 4200
Dagtocht 2840
Voorovernachting 640
Weekend + 1 dag 5500
Weekend + 2 dagen 6870
Eindschoonmaak inclusief

Langer dan een week zeilen behoort ook tot de mogelijkheden. De prijzen zijn inclusief bemanning, havengeld, toeristenbelasting en brandstof.

Direct boeken of meer informatie?

Met uw gezelschap genieten van de Waddenzee of het IJsselmeer op de Ideaal? Historische Zeilvaart Harlingen helpt u met het samenstellen van de perfecte reis voor uw familie, vriendengroep, school, vereniging of bedrijf. Heeft u nog vragen over zeilen of de Ideaal? We staan u graag te woord.