Ideaal

fun since ’85

*breadcrumbs*

OVER MAATKAST IDEAAL

Deze robuuste Friese maatkast is uniek in de vloot en heeft een rijke historie. Zo werd zij in 1926 speciaal “op maat” gebouwd om precies in de sluisjes van de Friese binnenwateren te passen. Dit wil zeggen zonder bouwtekening. Haar geringe diepgang zorgt ervoor dat de Ideaal zowel het Wad als het IJsselmeer gemakkelijk bezeilt, maar ook een tocht door de Friese binnenwateren behoort tot de mogelijkheden. Schippers die vroeger een maatkast konden laten bouwen, behoorden tot de rijkeren. Bij de bouw werd zelfs in die tijd al aan een wc gedacht. Dit vonden ze vroeger maar een overbodige luxe. Nadat ergens in de jaren ’80 een tweede mast is toegevoegd om het schip “beter verhuurbaar” te maken als charterschip, is ze in 2023 weer teruggebracht naar de originele staat met één mast. Bekijk hier foto’s van deze verbouwing.

INTERIEUR

Van buiten is het zeilschip nog altijd geheel authentiek met haar luikenkappen, strijkbare masten en een gezellige zitkuip. Het schip is 31,5 meter lang en 6,25 meter breed.
Benedendeks, in het sfeervolle dagverblijf, valt meteen op hoe comfortabel en ruim het schip is ingericht. De kombuis is van alle gemakken voorzien met alles wat u nodig heeft in de keuken, dus borden, bestek, pannen, glazen, kopjes, snijplanken, schalen, soepkommen, thermoskannen, broodmanden, een koffiezetapparaat (filters zijn aanwezig), etc. etc. De hutten zijn ruim en licht en voorzien van warm en koud stromend water en openslaande ramen. Verder zijn veel spelletjes, een boordbibliotheek, een radio-CD-speler met USB en een barbecue.

Ondanks haar zware en stoere uiterlijk heeft het schip bijzonder goede zeileigenschappen. Vooral met flinke wind is de ‘Ideaal’ in haar element. Aan boord van dit schip geniet een ieder ongetwijfeld van een ideale zeiltocht!

Vaargebied de Ideaal

Door de geringe diepgang is de Ideaal geschikt voor verschillende vaargebieden. Zo is het historische schip geschikt voor het Wad, het IJsselmeer, maar ook een tocht door de Friese binnenwateren behoort tot de mogelijkheden. Prachtige gebieden, waarbij de Waddenzee zelfs op de UNESCO werelderfgoedlijst staat.

Huidige positie van de Ideaal

Wilt u weten wat de huidige positie is van de zeilcharter de Ideaal? Via onderstaande link kunt u ten alle tijden zien waar het schip zich op dit moment bevindt: Huidige positie Ideaal

Prijzen Ideaal 2023

 

Week 8160
Weekend 4020
Midweek ma. 10.00 u – vrij 16.00 uur of
zon. 20.00 uur – vrij. 09.00 uur.
5260
Voorovernachting   620
Dagtocht 2680
Weekend + 1 dag 5340
Weekend + 2 dagen 6670
Eindschoonmaak inclusief

DIRECT BOEKEN OF MEER INFORMATIE?

Boek direct uw zeilreis op de Ideaal. Heb je nog vragen over het prachtige schip de Ideaal, neem dan gerust contact met ons op. De Historische Zeilvaart Harlingen helpt u graag de perfecte zeilreis samen te stellen voor u en uw familie of vrienden.