Weblog: Nieuwtjes

Een ‘stralende’ Eendracht

Ze zijn al heel oud, soms meer dan 100 jaar, de schepen uit onze vloot.

Oude stalen schepen die al jaren op zoet en zout water varen. Ze worden blootgesteld aan alle weersomstandigheden en door de tijd heen zijn ze soms ook in aanraking gekomen met harde tegenstanders, zoals brugpeilers, sluismuren of trappen. Elk jaar weer doet de schipper zijn/haar uiterste best om het schip roestvrij te houden en van een mooie verflaag te voorzien. Maar door de jaren heen stapelen de lagen zich op en willen sommige schippers een grondigere aanpak. Om het onderhoud van de romp van het schip iets gebruiksvriendelijker te maken is daar de oplossing; stralen.

Voordat het stralen begint moeten alle kwetsbare onderdelen van het schip verwijderd worden en alle naden en kieren moeten wordt dichtgestopt, zodat er niets naar binnen kan komen. Het stralen gebeurd met een grote slang, waaruit onder hoge luchtdruk een mengsel van steen, glas en grit, tegen het schip aan wordt gespoten. Het kan geen kwaad voor het staal maar de verf is niet bestand tegen dit ‘straalgeweld’. Wat overblijft na het stralen is een schoon glad schip waar perfect overheen geschilderd kan worden.

Op de foto’s is te zien hoe de Eendracht eerst in een ondergelopen ‘dok’ vaart. Vervolgens wordt het water eruit gelaten en zo ligt het direct op de juiste plek om aangepakt te worden.

Leuk om te zien toch?!